I) PUBLICATIONS
RECTIFICATION WORT BOILING SYSTEM
- „Die Ausdampfung von Aromastoffen“
Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Chemie Ingenieur Technik N° 12/2016, p. 1929-1939f.
H. Scheuren, M. Dillenburger - „Rektifikationswürzekochung“
Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Chemie Ingenieur Technik N° 12/2016, p. 1940-1945f.
M. Dillenburger, K. Hertel, H. Scheuren, - „Durch Beharrlichkeit zum Ziel“
Sachon Verlag, BrauIndustrie N° 08/2013, p. 46f.
M. Dillenburger, K. Hertel - „Perseverance Pays Off“
Sachon Verlag, Brewing and Beverage Industry International N° 4/2013, p. 80f.
M. Dillenburger, K. Hertel - “Optimization of the vaporization of flavor components during wort boiling in the brewery by implementing a rectification column”
IBD, Brewer & Distiller International, Nr. 123, p. 178 - 184
M. Dillenburger, G. Zanker, A. Werner, K. Hertel, H. Scheuren - „Das Rektifkationswürzekochsystem der Alpirsbacher Klosterbräu“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt N° 31-32/2011, p. 970f.
Dr.-Ing. M. Hertel, M. Dillenburger, C. Glauner, H. Wadislohner - „Gezielte Anreicherung“
Sachon Verlag, BrauIndustrie N° 11/2009, p. 18f.
Dr.-Ing. M. Hertel, M. Dillenburger, H.-C. Bosch - „Reduzierung der Würzekochzeiten“
Sachon Verlag, BrauIndustrie N° 10/2008, p. 36f.
M. Hertel, M. Dillenburger, H Scheuren
HOP YIELD ENHANCEMENT
- „Der Hopfenausbeuteerhöher bei Verwendung von Pellets Typ 45“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt N° 41/2011, p. 1232f.
Dr.-Ing. M. Hertel, M. Dillenburger, Dr.-Ing. C. Schönberger - „Der Hopfenausbeuteerhöher bei Verwendung von Ethanolextrakt“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt N° 36/2011, p. 1092f.
Dr.-Ing. M. Hertel, M. Dillenburger, Dr.-Ing. C. Schönberger - „Gesteuerte Isomerisierung – Praxissude mit dem Hopfenausbeuteerhöher“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt N° 5-6/2010, p. 130f.
Dr.-Ing. M. Hertel, M. Dillenburger, K. Küchler - „Gezielte Isomerisierung“
Sachon Verlag, BrauIndustrie N°10/2010, p. 38f.
Dr.-Ing. M. Hertel, M. Dillenburger, Dr.-Ing. C. Schönberger - „Möglichkeiten zur Erhöhung der Bitterstoffausbeute bei der Bierbereitung (Teil 1)“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt N° 10/2009, p. 254f.
Dr.-Ing. M. Hertel, M. Dillenburger - „Möglichkeiten zur Erhöhung der Bitterstoffausbeute bei der Bierbereitung (Teil 2)“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt N° 14/2009, p. 394f.
Dr.-Ing. M. Hertel, M. Dillenburger - „Möglichkeiten zur Erhöhung der Bitterstoffausbeute bei der Bierbereitung (Teil 3)“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt N° 19/2009, p. 532 f.
Dr.-Ing. M. Hertel, M. Dillenburger - „Möglichkeiten zur Erhöhung der Bitterstoffausbeute bei der Bierbereitung (Teil 4)“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt N° 23/2009, p. 640f.
Dr.-Ing. M. Hertel, M. Dillenburger, J. Winkelser
OTHERS (REVIEWED)
- „Discussion of Wort Homogeneity“
J. Am. Soc. Brew.Chem., sumitted 2014
M. Dillenburger, R. Feilner, F.-J. Methner, H. Scheuren - „Optimierung der Aromastoffausdampfung beim Würzekochen durch Rektifikation im Sudhaus“
Chemie-Ingenieur-Technik, submitted 2014
M. Dillenburger, G. Zanker, A. Werner, K. Hertel, H. Scheuren - „The Vaporisation of DMS Influenced by Foam“
J. Am. Soc. Brew. Chem., submitted 2014
H. Scheuren, S. Henke, B. Haeffner, K. Sommer, M. Dillenburger - „Validation of a film evaporator as an wort boiling system“
J. Am. Soc. Brew. Chem., submitted 2014
H. Scheuren, K. Sommer, M. Dillenburger - „New proposal for the quantification of homogeneity of a wort boiling process“
Journal of Brewing, submitted 2014
H. Scheuren, M. Dillenburger, F.-J. Methner - “Explanation of the Increase of Free DMS During Mashing”
Journal of Brewing, submitted 2014
H. Scheuren, K. Sommer, M. Dillenburger - “Validation and Discussion of the Vaporisation Surface”
Journal of Brewing, submitted 2014
H. Scheuren, R. Feilner, K. Sommer, M. Dillenburger - “The volatility of dimethyl sulfide in water in infinite dilution measured by Rayleigh distillation and Dohnal method”
Fachverlag Hans Carl, Brewing Science N° 67/2014, p. 116f.
H. Scheuren, M. Dillenburger, J. Tippmann, F.-J. Methner, K. Sommer - “Optimisation of Wort Boiling by Process Reformulation and Design”
Fachverlag Hans Carl, Brewing Science N° 67/2014, p. 128f.
H. Scheuren, F.-J. Methner, K. Sommer, M. Dillenburger - “Thermodynamic validation of wort boiling systems”
Fachverlag Hans Carl, Brewing Science N° 67/2014, p. 96f.
H. Scheuren, F.-J. Methner, K. Sommer, M. Dillenburger - “The volatility of dimethyl sulfide measured by flash distillation”
Fachverlag Hans Carl, Brewing Science N° 67/2014, p. 69f.
H. Scheuren, M. Dillenburger, J. Tippmann, F.-J. Methner, K. Sommer - „Primary energy savings potential associated with reduction of overall evaporation during wort boiling“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt International N° 3/2009, p. 134f.
Dr.-Ing. M. Hertel, M. Dillenburger - „Reduccion del tiempo de coccion del mosto“
Sachon Verlag, Brewing and Beverage Industry International Espanol, N° 4/2008, p. 46f
Dr.-Ing. M. Hertel, M. Dillenburger, H. Scheuren - „Innovation Entalkoholisierung“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt N° 37/2013, p. 1169f.
M. Dillenburger, K. Hertel - “Stripping DMS in the brew house Part 2”
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt International N° 5(32), p. 284f.
H. Scheuren, M. Dillenburger, J. Tippmann, R. Feilner, F.-J. Methner, K. Sommer - „Stripping DMS in the brew house Part 1“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt International N° 4 (32), p. 217f.
H. Scheuren, M. Dillenburger, J. Tippmann, R. Feilner, F.-J. Methner, K. Sommer - „Optimierungsmöglichkeiten der Würzebereitung – Teil 2“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt N° 30-31/2014, p. 910f.
H. Scheuren, M. Dillenburger, J. Tippmann, F.-J. Methner, K. Sommer - „Optimierungsmöglichkeiten der Würzebereitung – Teil 3“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt N° 33/2014, p. 995f.
H. Scheuren, M. Dillenburger, J. Tippmann, F.-J. Methner, K. Sommer - „Optimierungsmöglichkeiten der Würzebereitung – Teil 4“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt N° 34-35/2014, p. 1049f.
H. Scheuren, M. Dillenburger, J. Tippmann, F.-J. Methner, K. Sommer - „Optimierungsmöglichkeiten der Würzebereitung – Teil 5“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt N° 36/2014, p. 1076f.
H. Scheuren, M. Dillenburger, J. Tippmann, F.-J. Methner, K. Sommer - „Die Austreibung von DMS im Sudhaus – Teil 1: Verfahrenstechnische Grundlagen, Prozessführung und Verdampfungsform“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt N° 11/2014, p. 313f.
H. Scheuren, M. Dillenburger, J. Tippmann, R. Feilner, F.-J. Methner, K. Sommer - „Die Austreibung von DMS im Sudhaus – Teil 2: Parametrierung, Berechnung und Beispiele“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt N° 12-13/2014, p. 363f.
H. Scheuren, M. Dillenburger, J. Tippmann, R. Feilner, F.-J. Methner, K. Sommer - „Die Austreibung von DMS im Sudhaus – Teil 3: Validierung und Anwendung“
Fachverlag Hans Carl, Brauwelt N° 14/2014, p. 400f.
H. Scheuren, M. Dillenburger, J. Tippmann, R. Feilner, F.-J. Methner, K. Sommer
II) SCIENTIFIC LECTURES AND PRESENTATIONS
POLISH BREWERS CONFERENCE
- „The Rectification Wort Boiling System“
15th School of Fermentation Technology, University of Agriculture in Krakow, Poland, 21st-24th April 2009
M. Dillenburger
HIGHTECH EUROPE
- “The Hop Yield Enhancer”
European Federation of Food Science and Technology, European Food Processing Implementation Award, Dublin, Irland, 11th November 2010
M. Dillenburger
HEADBREWERS CONFERENCE CORNWALL
- „The Rectification Wort Boiling System“
Head Brewers Group UK Meeting and Reunion at St. Austell Brewery Cornwall UK, 05th – 06th June 2014
M. Dillenburger
BUND ÖSTERREICHISCHER BRAUMEISTER UND BRAUEREITECHNIKER
- “Das Rektifkationswürzekochsystem”
63. Arbeitstagung des Bundes österreichischer Braumeister und Brauereitechniker, Dornbirn, Österreich, 03. – 05. Oktober 2013
M. Dillenburger
EBC
- „Evaporation of unwanted flavour components in the cold section of the brewery”
32nd Congress of the European Brewery Convention, Hamburg 2009
M. Dillenburger, M. Hertel, H. Scheuren - „Dry Husk Combustion“
33rd Congress of the European Brewery Convention, Glasgow 2011
M. Dillenburger - „De-Alcoholisation“
34th Congress of the European Brewery Convention, Luxembourg 2013 (Poster)
M. Dillenburger, K. Hertel - “Evaporation of Unwanted Wort Flavour Components in the Cold Section of the Brewery”
Angemeldet zum 35th Congress of the European Brewery Convention, Porto 2015
M. Dillenburger, K. Hertel, H. Scheuren - “Hop Bar Disintegrator”
Angemeldet zum 35th Congress of the European Brewery Convention, Porto 2015
M. Dillenburger, K. Hertel, H. Scheuren
MASTER BREWERS ASSOCIATION OF THE AMERICAS
- “The Rectification Wort Boiling System”
MBAA 2013 Annual Conference, Austin, Texas, USA, 23rd – 26th October 2013
M. Dillenburger
YOUNG SCIENTISTS SYMPOSIUM
- „The Volatility of Dimethylsulfide in Water“
YSS in Malting and Brewing, Ghent, Belgien, 28. – 30. Oktober 2014
H. Scheuren, M. Dillenburger, K. Hertel - „Quantification of Wort Homogeneity“
YSS in Malting and Brewing, Ghent, Belgien, 28. – 30. Oktober 2014
H. Scheuren, M. Dillenburger, K. Hertel
WORLD BREWING CONGRESS
- „The hop disintegrator – A solution providing more safety and product quality“
World Brewing Congress, Denver - Colorado, USA, 13th – 30th August 2016
M. Dillenburger